slagerij_vlaardingen-18.jpg

ACTIVITEITEN

MEESTERSLAGERS

Activiteiten van de

Meesterslagers

Jaarlijks vinden er twee à drie activiteiten van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers plaats. Binnenlandse excursies, buitenlandse reizen en een jaarvergadering in combinatie met een activiteit. De Meesterslagers volgen enerzijds activiteiten om hun kennis en vakmanschap te vergroten, anderzijds om het ambacht voor de hedendaagse consument aantrekkelijk en interessant te houden. Hieronder vind je een kleine selectie aan activiteiten die wij reeds hebben ondernomen om onze kennis te verrijken.

 

Vega(n) excursie in Londen

Onder begeleiding van collega slager Coen van der Zalm, die enkele jaren in Londen gewoond heeft, hebben wij vele food hotspots bezocht in het prachtige Londen. Hij begeleidde ons gemakkelijk door deze metropool naar een grote variëteit aan bedrijven, restaurants en markten. Behalve de grote warenhuizen bleken vooral de markten en de trendy winkeltjes een bron van inspiratie.

 

De inspiratie op zo’n trip komt niet enkel van het bezoeken van locaties maar ook vooral uit de gesprekken van de collega´s onderling. Een aantal dagen alleen met vakidioten samen optrekken zorgt dat je met een hoofd vol ideeën weer terugkeert. (Overigens ook met een beetje hoofdpijn van andere zaken, maar dat terzijde). Het feit dat Coen de weg zo goed kende, als collega slager precies wist wat wij wilden zien, en zo de juiste plekjes wist te vinden, maakte het geheel tot een perfecte trip.

 

Bezoek Markthalle Krefeld en Peka

Als meesterslagers volgen wij nauwlettend alle ontwikkelingen en trends in de foodbranche. In dit kader bezochten wij de Markthalle in Krefeld, die aangeduid wordt als de meest innovatieve supermarkt van Europa. Indrukwekkend hoe hier op een oppervlakte van 11.000 m2 een gigantisch breed assortiment food en non-food aangeboden wordt. Ook hier wordt goed ingespeeld op de trend blurring. Lekker genieten van ter plekke bereide foodproducten en drankjes. Als Meesterslagers hebben wij hier veel inspiratie opgedaan.

 

De volgende dag waren wij te gast bij Peka aardappelproducten in Odiliapeel. Aardappelproducten zijn een belangrijk onderdeel van onze kant-en-klaarmaaltijden en cateringactiviteiten. Na een rondleiding door het productiebedrijf kregen wij een demonstratie van de vele mogelijkheden met aardappelen. Heerlijke producten op een heel creatieve wijze gepresenteerd en goed toepasbaar in onze bedrijfsactiviteiten.

 

Spaanse ham importeren vanuit Trevélez

Een grote delegatie van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers heeft een studiereis gemaakt naar Antonio Alvarez Jamones, producent van 100% natuurlijke serranohammen. Het bedrijf is gevestigd in Trevélez, in het zuiden van Spanje in het Alpujarra gebergte, in de regio van Cordoba. Wij kregen daar uitleg over de wijze van productie, de duur en verloop van het rijpingsproces en een smaaktest. Daarnaast brachten wij een bezoek aan een natuurgebied waar de zwarte Iberico varkens vrij leven en zich te goed doen aan smakelijke eikels en gras.

Het zijn vooral deze hammen van de Pata Negras (zwarte poten) die door de kwaliteit en smaak boven alle andere hammen uitsteken. De producent levert sinds 2013 ook in Nederland, rechtstreeks vanuit Spanje. Door zelf de kwaliteit van de hammen te ervaren, met eigen ogen te hebben gezien dat het om een 100% natuurlijk product gaat en de varkens een uitstekend leven hebben gehad, hebben de meeste Meesterslagers de Serranoham uit Trevélez opgenomen in het assortiment.

 

Overige activiteiten

 • Bezoek supermarkt Zur Heiden Düsseldorf

 • Workshop paddenstoelen

 • Bezoek mesterij voor Wagyu en Hereford runderen

 • Bezoek aan de Markthallen in Rotterdam

 • Stedentrip Parijs met bezoek aan Rungis

 • Masterclass Willem Grievink Hoge Hotelschool Maastricht

 • Slacht experience weekend Oostenrijk

 • Education toekomst van Food

 • Big Green Egg experience Gronau

 • Cursus Serranoham snijden

 • Workshop fermentatie

 • Culinaire trip Zuid-Limburg met bezoek aan authentieke foodproducenten

 

lid_GNM_logo_105mm.gif
lid_GNM_logo_105mm.gif