top of page
slagerij_vlaardingen-18.jpg

OVER NEDERLANDSE
MEESTERSLAGERS

Over de Vereniging Nederlandse Meesterslagers

Over de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers

De Vereniging van Nederlandse Meesterslagers is een vereniging voor de top uit de slagersbranche. Enkel de slagers die hun expertise in de Nederlandse slagerswereld hebben bewezen, mogen de titel Meesterslager dragen.

De leden van de vereniging worden gekenmerkt door hun voorliefde voor het ambacht, vooruitstrevende blik, onuitputtelijke passie voor het vak en dienen als rolmodel voor anderen in de slagersbranche. De groep bestaat uit gedreven en gepassioneerde vakgenoten verspreid over het hele land, die kennis, passie en ervaring onderling met elkaar delen. 

 

Op een breed culinair spectrum hebben de Meesterslagers kennis van kunde van vlees, vleeswaren en worstsoorten. Door een scala aan cursussen en studiereizen is de groep ook vertrouwd met kooktechnieken, wijnen, groenten en fruit, vis, kaas, wild en gevogelte, salades en maaltijden. Door de veranderende vraag van de hedendaagse consument, is het essentieel om zowel de kennis van het ambacht te verdiepen als op een branchebreed niveau te kunnen opereren. Het vergaren van kennis blijft een continu proces binnen de Meesterslagers, zodat er kan worden voldaan aan de hoge wensen en eisen van de consument.

 

willem-boon-vlees.jpg

Waar staat de Vereniging van Nederlandse Meesterslager voor?

Oorsprong

In het jaar 2000 is de officiële fundering van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers gelegd door grondlegger Jan van Vlokhoven, met als doel: de Meesterslagers profileren binnen de slagersbranche, het verruimen en delen van kennis en ervaring in de absolute breedte van de slagersvak, met food als basis. Middels activiteiten wordt er continu gewerkt aan deze doelstelling.

BEEF

De activiteiten van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers zijn gebaseerd op BEEF: Butchers Education & Experience Forum. Als vereniging letten wij secuur op alle ontwikkelingen en trends binnen de foodbranche. Van de oorsprong, slachten en levende inkoop, tot ontwikkelen, bereiden en vermarkten van nieuwe producten, als Meesterslager blijf je voorop lopen. 

 

Twee à drie keer per jaar organiseert de vereniging activiteiten in Nederland met een actueel thema dat inspeelt op de behoeften van zowel de leden als de snel veranderende markt waarbinnen wij opereren. Daarnaast vindt er eenmaal per jaar een activiteit in het buitenland plaats. Bij alle activiteiten binnen de vereniging staat het delen van ervaringen (Experience) en het verhogen van kennis (Education) centraal. 

 

De kennis van de Meesterslagers, op zowel theoretisch vlak als in de praktijk, wordt echt op hoog niveau vergroot. Bij theorie valt te denken aan onder andere wetgeving, declaratie, allergenen of het volgen van trends in de foodbranche. De kennis die wordt opgedaan in de praktijk is ook veelomvattend: van slachten, kaas maken en ijs maken tot Spaanse hammen snijden onder begeleiding van een cortador. Bij de activiteiten wordt er branchebreed gekeken, we spelen als vereniging in op alles wat betrekking heeft op de ontwikkelingen in de foodbranche.

Wie zijn de Meesterslagers?

Wie zijn de Meesterslagers?

De huidige leden van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers hebben hun expertstatus in de Nederlandse slagersbranche al bewezen door middel van verschillende bekroonde titels. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Beste slagerij van Nederland

  • Beste worstmaker van Nederland

  • Beste gehaktbal of spareribs van Nederland

  • 3-sterren slagerijen (top van Nederland)

  • Winnaar Gouden Slagersring

Meesterproef

Indertijd werd je als slager verplicht om 10 modules te volgen over o.a. wild en gevogelte, vis, wijn en marketing. De modules werden getoetst door onafhankelijke examinatoren.

 

Indien de slager voor alle modules met vlag en wimpel slaagde, werd er een Meesterproef binnen het bedrijf van de kandidaat afgenomen. De titel Meesterslager werd toegekend indien de proef positief werd volbracht.

Nieuwe leden

Anno nu, verloopt de procedure voor toetreding tot de Vereniging van Nederlandse Meesterslager volgens een aantal criteria. Meer informatie over de huidige procedure is hier te vinden. 


Nieuwe leden moeten bijdragen aan de voorbeeldfunctie die wij als vereniging voor collega’s en anderen uit de gehele slagersbranche bekleden. De Vereniging van Nederlandse Meesterslagers komt graag in contact met andere collega slagers die mee willen gaan in de kopgroep. Wil jij je aansluiten bij deze, van oorsprong enige echte, Vereniging van Nederlandse Meesterslagers? Vul dan hier je contactgegevens in.

 

lid_GNM_logo_105mm.gif
lid_GNM_logo_105mm.gif
bottom of page