top of page

AD VAN KASTEREN

Slager Ad van Kasteren met zijn specialiteit

Ambacht liefhebber: van vlees tot ijs

Een aantal jaar geleden heeft Ad zijn slagerij overgedragen, maar dit heeft er niet voor gezorgd dat hij stil is gaan zitten. Integendeel, ondernemend zoals hij is, heeft hij een ijssalon geopend en is zich gaan specialiseren in een ander ambacht: ijs bereiden. Toch blijft hij een slager in hart en nieren en is het, als nestor van de vereniging, zijn missie om zijn kennis en ervaring over te dragen aan anderen.

Aan alles is te merken dat hij een enorme passie heeft voor het vak. Met een kritische, open blik heeft Ad een duidelijke visie op het ambacht en de slagersbranche. “Alleen door eerlijk en oprecht je mening te durven delen, kunnen anderen daar van leren.”

 

“We hebben binnen de vereniging allen hetzelfde doel: we willen onze kennis en ervaring overdragen en zo ons ambacht behouden.”

Op deze manier blijft hij zich inzetten binnen de branche en adviseert hij vakgenoten op uiteenlopende gebieden. In een gemoedelijke sfeer, tijdens de activiteiten binnen de groep Meesterslagers, komen de meest uiteenlopende zaken aan bod: van inkoop, productie, verkoop, personeel tot automatisering.

Vanuit de oorsprong

Zijn ouders hadden een slagerij en het was dan ook maar heel normaal dat Ad slager zou worden. Zo is hij erin gerold en gaandeweg is het slagersvak hem gaan interesseren en is hij er helemaal voor gegaan. “Juist vanuit het complete verhaal, van inkoop bij de boer tot een mooi stuk vlees en van ambachtelijk eigengemaakte worsten tot lekkere maaltijden in de toonbank, is het vak mij sterk gaan boeien.” De kracht van Ad ligt bij de oorsprong: selectieve inkoop van levende slachtdieren bij de boer, het zelf slachten, uitbenen, bewerken en verwerken tot prachtige vers vleesproducten, dat is wat hem als slager onderscheid van anderen. “Ik ben van nature ondernemend, zoek graag de uitdaging en randjes op en ben altijd innoverend te werk gegaan. En dat doe ik nog steeds.” 

Oude ambacht overdragen

Die kracht wilt Ad ook graag overdragen aan de branche. “We hebben binnen de vereniging allen hetzelfde doel: we willen onze kennis en ervaring delen en overdragen en zo ons ambacht behouden.” Onder andere door samen met collega Meesterslagers te gaan slachten in Oostenrijk, even helemaal terug naar de oorsprong en de anatomie van het slachtdier. “Als slager moet je precies weten welke functie een spier heeft gehad, om zo een goede bestemming voor ieder vleesonderdeel te kunnen geven, met een goed bereidingsadvies voor de consument.”

Kennis en kwaliteit

Ad meent dat passie en kennis essentieel zijn, indien je als slager wilt blijven voortbestaan. In 25 jaar tijd zijn er van ruim 4.000 nog slechts 1.900 slagerijen in Nederland over. “Er zullen er de komende jaren nog een aantal afvallen, maar de goede en gepassioneerde slagers zullen zeker overschieten.” Volgens Ad is het belangrijk dat je je als slager goed kunt onderscheiden. En dat kan op vele vlakken. “Het slagersvak is zo breed en iedereen heeft op zijn eigen specifieke gebieden kansen, je moet doen waar je goed in bent. ”Het is ook kunst om binnen het bedrijf activiteiten en of producten te saneren en focus te houden op de sterke punten binnen het bedrijf. ” Kennis, vakmanschap en passie zijn en blijven de basis van het slagersvak. “Het verhaal moet kloppen, van begin tot eind.” 

Ijssalon Puur 48 in Sint-Oedenrode
lid_GNM_logo_105mm.gif
lid_GNM_logo_105mm.gif
bottom of page